Birsalma-liktáriom, melynek a leve fényes s megaluszik

Nyersen a birsalmát vágd négyfelé, a kövét vesd ki, míg a magva vagyon, rakd fazékba, légyen félig a fazék birsalmával; ha kevessé feljebb sem árt; tölts vizet reá, addig főzd, míg a birsalma jó lágy lészen, csak meg ne hasadjon, de gyakran keverd addig, míg felforr; azután pedig csak a fazekat forgasd: ha lágy lesz, menten leszűrd a levét s rakd rostára a birsalmáját, ha meghűl, úgy hámozd meg; a kövét újobban metéld ki, a levet, kit leszűrsz róla, mérd meg, két icce [1 icce = kb. 8 dl] lévhez két és fél font [1 font = kb. 0,5 kg] nádcukrot, vess egy diónyi birsalma magot közé, két vagy három tojásfehérjét egy tálban erősen habarj meg, s mikor már a mag negyedóráig vagy kevéssé többig van véle, töltsd belé a tojásfehérjét, s úgy főzd osztán birsalma-lével, s maggal, de vizet ne habarj közibe. Ha citrom nem lesz benne, két vagy három kanál jó bort tölts belé, hadd főjön meg a lével együtt; mikor osztán a birsalma-lév jól megsűrűdik, szűrd meg ruhán által, s mindaddig főzd, míg a levét próbául lecseppented egy fatányérra, onnat szépen felválik; akkor két vagy három kanál citrom-levet tölts belé, ha bort nem tölthetsz, egy kicsinyég hadd főjön véle, s osztán rakd ki a birsalmát az üveg csészébe, s úgy szűrd reá a levét.

 

 

Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698

Nincsenek megjegyzések: