A tokány-félék előbb említett módokon főzelék- vagy tészta-pótlásokkal szintén alkalmasak, mint
az erdélyi borsos-, a Hétvezér-, a Herány-, a zöldborsós-, a mexikói-, a Gundel-tokány vagy a „tarhonyás"-húsok (csirke, malac, borjú, ürü).
Ilyen paprikás elkészítési módok a „serpenyőben " készült ételek: a serpenyős-rostélyos, sertésborda, s hasonlóképpen a serpenyős borjúfej v. láb
levében főtt burgonyával és vajas-galuskával.
Efajta ételek közé sorolható még a juhhúsos-kása pirított hagymával tetézve s a káposztás-ételek hoszszú sora, melyek közül csak a következőket említem: a székely-gulyást, akár ma szokásos formájában csak sertéshúsból, akár az eredetiben: marha-, borjú- és sertéshúsból készítve, tejfeles, paprikás káposztában — az egytál kedvéért — bennefőtt burgonyával gazdagítva, a kolozsvári káposztát a szokásos töltött káposzta, sertésborda, debreceni kolbász és császárhús mellé a teljesség kedvéért egy zsemlyegombócot tálalva, a lucskos-káposztát jól megtejfelezve, kaporral fűszerezve, füstölt dagadóval és kolbásszal, vajas-galuskával, megváltoztatva az eredeti összetételét, és a a hargittai sertésborda májasgombóccal variálva.
Forrás: Gundel Károly - Egytál étel
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése