Küföldi konyhák kincsei

A külföldi konyhák kincseiből meg kell említenem a szerbek és bolgárok gyúvecseit, melyek alkalmatossága és változatossága (alapanyagát tekintve is) hasonló a mi gulyás- és pörkölt-féléink készítéséhez.

 

A spanyolok olla-potrida (rohadt fazék) nevű étele s a hozzá hasonló Puchero különböző hús-, baromfi - és halfélékből , sokfél e főzelékkel főtt étel , melyhez hasonló a flammandok hochepot-ja is.

 

Az íreknek világszerte ismert és kedvelt étele az Irish-stew, melyhez a teljesség kedvéért az ürühússal, kelkáposztával, burgonyával és zöldséggel néhány vajas-galuskát főzhetünk.

 

A lengyelek és oroszok moussakája is megfelel , de az olasz konyha risottóinak és antipastáinak sorában is találhatunk megfelelőket. Legalkalmasabb

olasz étel talán a Minestrone, azonban valamilyen húsbetéttel, bőséges zöldséggel és sok reszelt sajttal.

 

Forrás: Gundel Károly - Egytál étel

Nincsenek megjegyzések: