Csokitorta - 12 szelet

Tortalaphoz: 15 dkg vaj/margarin, 15 dkg cukor, 6 tojás, 15 dkg csokoládé és 15 dkg liszt.

Bevonathoz: kevés cseresznyepálinka (de lehet konyak vagy eszpresszókávé is), 2 dl tejszín, 25 dkg étcsokoládé/tortabevonó és kakaópor.

Tortalap elkészítése: A vajhoz fokozatosan adagoljuk a cukrot, és addig keverjük, amíg aranysárga massza lesz.

Egyenként hozzáadjuk a tojás-sárgákat, s tovább keverjük, amíg a cukor teljesen feloldódik.

Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, s amikor langyosra hűlt, hozzá­adjuk a masszához, és erőteljesen belekeverjük, hogy az egész barna legyen.

A tojások hűtőben tárolt fehérjéjét felverjük, a krém tetejére tesszük, rászórjuk a lisztet, s lazán hozzákeverjük.

A tésztát a papírral bélelt vagy bekent-lisztezett kerek tortaformába öntjük, s előmelegített sütőben (180 °C) kb. 40 percig sütjük.

Rácsra borítjuk hűlni.

Konyhaecset (kenőtoll) segítségével átitatjuk a tésztát a pálinkával (vagy konyak/presszókávéval).

Krém készítése: A tejszínt felforraljuk, levesszük a tűzről, s bele­aprítjuk a csokoládét. 2-3 óráig hűtjük. Utána a hideg csoki-masszát habverővel átkeverjük, és bekenjük vele a tortalapot és az oldalát is. Hideg helyen – ha nem fogy el – napokig friss marad.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: