Tortalaphoz: 15 dkg vaj/margarin, 15 dkg cukor, 6 tojás, 15 dkg csokoládé és 15 dkg liszt.
Bevonathoz: kevés cseresznyepálinka (de lehet konyak vagy eszpresszókávé is), 2 dl tejszín, 25 dkg étcsokoládé/tortabevonó és kakaópor.
Tortalap elkészítése: A vajhoz fokozatosan adagoljuk a cukrot, és addig keverjük, amíg aranysárga massza lesz.
Egyenként hozzáadjuk a tojás-sárgákat, s tovább keverjük, amíg a cukor teljesen feloldódik.
Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, s amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a masszához, és erőteljesen belekeverjük, hogy az egész barna legyen.
A tojások hűtőben tárolt fehérjéjét felverjük, a krém tetejére tesszük, rászórjuk a lisztet, s lazán hozzákeverjük.
A tésztát a papírral bélelt vagy bekent-lisztezett kerek tortaformába öntjük, s előmelegített sütőben (180 °C) kb. 40 percig sütjük.
Rácsra borítjuk hűlni.
Konyhaecset (kenőtoll) segítségével átitatjuk a tésztát a pálinkával (vagy konyak/presszókávéval).
Krém készítése: A tejszínt felforraljuk, levesszük a tűzről, s beleaprítjuk a csokoládét. 2-3 óráig hűtjük. Utána a hideg csoki-masszát habverővel átkeverjük, és bekenjük vele a tortalapot és az oldalát is. Hideg helyen – ha nem fogy el – napokig friss marad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése