Hozzávalók a tortalaphoz: 6 tojás sárgája, 20 deka cukor, 1 evőkanál rum, 20 deka pirított, darált mogyoró, 2 evőkanál zsemlyemorzsa.
A krémhez: 10 dkg vaj vagy margarin, 3 szelet étcsokoládé (vagy 10 dkg csokoládépor, lehet reszelék is), 10 dkg cukor, kevés feketekávé vagy víz, 3 egész tojás.
Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a rumot, mogyorót, a zsemlyemorzsát, végül a tojások keményre vert habjával jól átkeverjük.
Két alaposan kikent, morzsával beszórt (vagy papírral bélelt) tortaformában sütjük.
Kihűlés után a következő krémmel töltjük és kenjük be:
A vajat/sütőmargarint habosra keverjük.
Habüstben az étcsokoládét (vagy a felsoroltakat) a cukrot, feketekávét vagy vizet a tojásokkal előbb hidegen kikeverjük, majd forrásban levő víz fölé téve, lehetőleg üstben, sűrű krémmé főzzük.
Hozzáadjuk a kikevert vajat-margarint, azzal is, állandó keverés mellett továbbfőzzük, amíg jó sűrű-krémszerű lesz.
Kihűlés után hűtőszekrényben tovább hűtjük, majd újból alaposan átkeverjük, amitől a krém könnyű lesz.
Bekenjük vele a tortát és mogyoróval (vagy tetszés szerint egyébbel) díszítjük.
A leírás egy normál torta receptje.
Esküvőre vagy egyéb ünnepi alkalmakra az adagot megduplázzuk, és 3-4 különféle méretű formában (lábasban) sütjük meg, így 3-4 emeletes tortát készíthetünk.
A kisült tortákat nagyság szerint egymásra rakva kenjük be a krémmel.
Utána mogyoróval, vagy az alkalomnak megfelelően, tetszés szerint díszítjük (cukrászdában előre megrendelhetünk különféle díszeket).
Óriási adag, sokan kóstolgathatnak belőle.
Családunkban esküvői vacsorák után – a finom pezsgőkön kívül – mindig nagy tetszést aratott nemcsak férfiak, de nők körében is a kedvelt, hírneves sziráki Tramini, ha más finom félédes bor mellett fogyasztjuk. Magam is kellemes emlékként őrzöm a terítés, tálalás színpompáját, a sok finom étel-ital különlegességét.
Megjegyzés: Rendkívül laktató, kiadós édesség, különleges ünnepekre ajánlom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése