Gulyásleves

Nagy adag, kondérban készülő gulyás receptjét adom közzé, de nagy fazékban is főzhetjük.

Akkor a legízesebb, ha marha- és sertéshússal készül, de külön-külön is finom. Az elkészítésnél csupán azt kell figyelembe venni, hogy a marhahús lassabban puhul, mint a sertéshús.

A hentessel közöljük, hogy bográcsgulyáshoz kell a hús, ő tudja legjobban, melyik részek a legjobbak hozzá.

10 literes bográcshoz (otthon fazékhoz) legalább 1-1 kg marha­húst, s ugyanannyi sertéshúst vásároljunk, leöblítjük, utána kisebb kockákra daraboljuk.

A kondérba tegyünk kb. 2 dl étolajat, füstölt szalonnát vagdossuk apró kockákra, tegyük hozzá, olvasszuk meg, majd apró kockákra vágjunk össze legalább 2-3 nagy hagymát, dobjuk a kondérba, kevergessük jó sokáig, de ne hagyjuk megégni, csak üveges legyen. Jó, ha többször nagyon kevés vizet hozzáöntve, mindig hagyjuk zsír­jára sülni. Amikor már nem darabos a hagyma, adjunk hozzá 2-3 szál paprikát apróra vágva, nem árt, ha kissé erős, és 2-3 paradicsomot darabolva, s dinszteljük tovább.

Amikor már mind megpuhult, akkor adjunk hozzá jó adag piros őrölt paprikát és borsot. Azonnal öntsük föl egy bögre vízzel (vagy húzzuk le a tűzről, mert a paprika könnyen megég és elrontja a leves ízét), lassú tűzön kevergetve hagyjuk lefőni. Ezt ismételjük addig, amíg az egyveleg elfő, nem látszanak benne darabok.

Hozzáadjuk a masszához a felaprított húst. Ha marhahús és sertés­hússal készül, legalább fél órával korábban tegyük főni a marhahúst, s utána a sertéshúst, és sózzuk meg. Először csak kevés vizet adjunk hozzá, úgy forgatjuk meg benne a húsféléket legalább 10 percig. Kevergessük, csak ezután öntsük fel vízzel, úgy, hogy legyen majd­nem tele a kondér vagy fazék, (mivel már csak a burgonyának kell majd a hely és a csipetkének, ami nem sok helyet foglal el).

Utána már magára lehet hagyni, hogy csendesen főjön, csak időn­ként nézzünk rá, amíg a húsok puhára főnek.

(Sokan szeretik, ha sárgarépa- és petrezselyemgyökér-karikákat is rakunk bele. Nem rontja el, de nem az igazi.)

Kb. 1 kg burgonyát kicsi kockákra vágva adjunk hozzá, azt is főzzük puhára.

Kóstoljuk meg, s ha szükséges, sózzuk utána.

Közben – nagy adaghoz 2 tojásból, kisebbhez 1 tojással – kis edény­ben készítsünk finomliszttel, kevés sóval nagyon kemény tésztát, kézzel jól gyúrjuk össze. Sok liszt maradjon mellette, s amikor a burgonya is majdnem kész, kezdjük a csipetkéket belerakni a gulyásba, jól megkeverve az egészet.

A csipetkét előre, folyton lisztezve lehet egy nagy tálcán elkészí­teni.

Nagyon laktató, igazi magyaros étel. Családi kirándulásokon, kerti-partikon, és más alkalomra érdemes megfőzni, sokan jóllaknak belőle.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: