Zserbó-szelet

48 dkg liszthez hozzáadunk ½ csomag sütőport, összedörzsöljük 20-25 dkg margarinnal. Hozzáadunk 1 dkg élesztőt, amit kevés langyos tejben áztattunk (nem kell keleszteni!), 1-2 evőkanál cukrot, csipetnyi sót, 1 tojást. Mindezt alaposan összedolgozzuk, 3 részre osztjuk.

Egyenként kinyújtva, tepsibe helyezve, megkenjük baracklekvárral, utána 15 dkg darált dió és 15 dkg cukor keverékével megszórjuk. Ráhelyezzük a következő tésztalapot, ugyanúgy bekenjük lekvárral és beszórjuk édesített dióval. A harmadik lappal befedjük és jó, ha legalább egy órát ruhával letakarva pihentetjük.

Villával megszurkálva tesszük langyosra melegített sütőbe és lassan sütjük.

Amikor teljesen kihűl, tetejét csokoládémázzal bekenjük.

1. Máz a lúdláb-torta bevonója (A zserbóhoz alábbinak a másfél-kétszeresét kell elkészíteni.)

2 evőkanál kakaót simára keverünk 2 evőkanál cukorral (mindig a hagyományos, nem kiskanalat vegyük figyelembe!), kevés vízzel, állandóan kevergetve főzzük simára, majd gyors mozdulatokkal, ezzel vonjuk be a tészta tetejét.

Utána jó, ha hűtőben áll, akár egy napig is! Téglalap alakúra szele­telve rakjuk tálra.

Alább közlök még a bevonóhoz két receptet, azzal a megjegy­zéssel, hogy gyakorlattal sikerül szép fényesre és simára készíteni a mázat. Ha nem sikerül, akkor legközelebb adhatunk hozzá kevés (2 diónyi) margarint, vagy 1 evőkanál citromlevet). Sokak szerint attól fényesebb és kenhetőbb.

(2. Máz: (változat) 12 dkg cukrot, 2 szelet csokoládét kevés mar­garinnal olvasztunk. Ráöntve a tésztára, hűlni hagyjuk.

3. Máz: 25 dkg cukrot 2 nagy szelet csokoládéval kis lábasban forralunk – annyi vízzel – amennyit a cukor felvesz. Kevergetve méz sűrűségig főzzük. Gyorsan, egyenletesen a tészta tetejére öntve, könnyedén elkenjük. Vigyázva, gyorsan dolgozzunk, mert hamar szárad, s akkor foltos lesz a máz.)

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: