Az én almáslepényem

Hozzávalók: 40 dkg finomliszt vagy süteményliszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg margarin, 1 evőkanál cukor, 1 dkg élesztő (kb. 1 dl langyos tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatva, 1 tojás sárgája (ki is maradhat)! csipet só (szükség szerint citromlé, tejföl vagy tej).

Töltelékhez: 1 kg (lehetőleg savanykás) alma hámozva, de ha puha a héja, azzal együtt, 1 kiskanál őrölt fahéj, 5 dekányi dió, fele durvára vagdalva, a tetejére.

Ízlés szerint cukor (kb. 10 dkg), a sütemény tetejének bekené­séhez a tojásfehérje.

Elkészítés: Az élesztőt összemorzsolva, 1 teáskanál cukorral langyos tejben felfuttatjuk.

A lisztet a sütőporral elvegyítjük, a margarinnal két kéz között össze­dörzsöljük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojás sárgáját, csi­pet sót. Tálban vagy deszkán lágy tésztává összedolgozzuk. Ha nem áll össze, a fentiek közül használhatunk hozzá citromlét, tejfölt vagy te­jet, ami kéznél van. Két cipóra osztjuk és liszttel megszórva, konyha­ru­hával letakarjuk, s a meleg konyhában letakarva, duplájára kelesztjük.

Felét kinyújtva, közepes tepsibe terítjük, morzsával kevert dióbéllel jól megszórjuk. Ráhelyezzük az elkészített almát, amit előre durvára darálunk és tetszés szerinti cukorral, fahéjjal elkeverünk, kissé fölme­le­gítjük, s kihűtve terítjük a tésztára. (Nem rontjuk el, ha a töltelékbe 5 dkg mazsolát vegyítünk.)

Másik lehetőség, én ezt szeretem jobban: az almát megszaba­dítjuk a magházától, vékonyan fölszeletelve rakjuk rá a morzsával vegyített dióra. Beszórjuk a fahéjjal vegyített cukorral.

Bármelyik módszerrel készül, a töltelékre ráterítjük a másik tész­talapot, kissé meglapogatva bekenjük a villával felvert tojásfehér­jé­vel, és villával sűrűn megszurkáljuk. Kissé előmelegített sütőben szép barnára sütjük.

Kihűlés után megszórhatjuk porcukorral, és kockákra vágva tálal­juk. Olcsó, gyorsan elkészíthető, finom sütemény.

Alma helyett lehet kimagozott meggyel vagy más gyümölccsel készíteni. Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: