Csalamádé nyáron és télire

(Ez a csalamádé recept jó télire is. Annak változtatását lásd a Télire eltevés cím alatt!)

Nagyobb adagot írok le, mivel eláll hetekig ez a változat is.

Kell hozzá: 1.5 kg fejes-káposzta, 1.5 kg paprika (vegyesen a zöld és piros), 1.5 kg uborka és, 0.5 kg vöröshagyma.

További kellékek: 0.5 kg porcukor, só ízlés szerint, ecet ízlés szerint.

A káposztát, paprikát, uborkát és hagymát legyaluljuk, vagy vé­kony­ra szeleteljük (paprikát, uborkát karikára, a hagymát félbevágva, majd karikára).

Az elkészített anyagot nagyobb edényben (pl. vödör) kézzel jól összekeverjük.

A tetejére szórjuk a porcukrot, sót, és ráfröcsköljük az ecetet. Lefödjük.

Néhány óra múlva az egészet fakanállal átkeverjük.

Legalább egy egész napig állni hagyjuk, közben többször meg­keverjük. Ha frissen fogyasztjuk, elég egy-két órát pihentetni, s utána tálalhatjuk.

Másnap tisztára mosott üvegekbe (legjobb a ¾ literes) rakjuk, kicsit megrázogatva. Nem kell nyomkodni, lazán legyen az üvegben.

(Nyári eltevésnél néhány hétre nem kell rá tartósítószer!)

Ezt követően szorosan lecsavarozom.

Rendkívül finom savanyúság, szinte eteti magát!

Jó étvágyat hozzá!

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: