Farsangi fánk

50 dkg liszt (fele grízes liszt), 3 dkg élesztő, 3 tojás sárgája, 1 citrom leve, 3 evőkanál olvasztott margarin, 1 evőkanál rum, 1 kávés­kanál porcukor az élesztő felfuttatásához, csipet só.

A meleg helyen tartott lisztet megszitáljuk, az élesztőt felfuttatjuk, s a fentiekkel elegyítve úgy dolgozzuk ki, hogy az olvasztott marga­rint kicsit később adjuk hozzá.

Jól belisztezett deszkán azonnal kinyújtjuk, vizespohárnyi szagga­tó­val kiszaggatjuk, és kb. egy-másfél óráig konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesztjük.

A tészták tetejét középen kicsit benyomjuk, és a felső felükkel le­felé, bő, forró olajban – hirtelen – kisütjük előbb egyik, majd megfor­gatva a másik oldalon is.

A tálra rakott fánkokat porcukorral beszórjuk, baracklekvárral tálal­juk.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: