50 dkg liszt (fele grízes liszt), 3 dkg élesztő, 3 tojás sárgája, 1 citrom leve, 3 evőkanál olvasztott margarin, 1 evőkanál rum, 1 kávéskanál porcukor az élesztő felfuttatásához, csipet só.
A meleg helyen tartott lisztet megszitáljuk, az élesztőt felfuttatjuk, s a fentiekkel elegyítve úgy dolgozzuk ki, hogy az olvasztott margarint kicsit később adjuk hozzá.
Jól belisztezett deszkán azonnal kinyújtjuk, vizespohárnyi szaggatóval kiszaggatjuk, és kb. egy-másfél óráig konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesztjük.
A tészták tetejét középen kicsit benyomjuk, és a felső felükkel lefelé, bő, forró olajban – hirtelen – kisütjük előbb egyik, majd megforgatva a másik oldalon is.
A tálra rakott fánkokat porcukorral beszórjuk, baracklekvárral tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése