Flódni (háromféle töltelékkel)

4 személyre: 60 dkg liszt, 33 dkg vaj/margarin, 5 tojás, 10 dkg cukor.

Diótöltelék: 25 dkg darált dió, 3 evőkanál piskóta-morzsa, 25 dkg cukor, ½ citrom reszelt héja, 1 evőkanál citromlé.

Máktöltelék: 25 dkg darált mák, 25 dkg cukor, 1 marék mazsola, ½ citrom reszelt héja, 1 kávéskanál citromlé.

Almatöltelék: 4 reszelt alma, 10 dkg baracklekvár, fahéj, 1 evő­kanál méz.

Elkészítése: A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, beleütünk 4 tojást, hozzáadjuk a cukrot, jól összedolgozzuk. Hűtőben néhány órán át pihentetjük.

Utána öt részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk. Az elsőt vaja­zott normálméretű, vajjal-margarinnal bekent tepsibe tesszük, meg­kenjük lekvárral, majd rátesszük a második lapot. Erre kerül a dió­töltelék, a következőre a máktöltelék, a negyedikre az almatöltelék.

A tetejére tesszük az utolsó tésztalapot, villával megszurkáljuk, egy felvert tojással bekenjük.

Mivel vastag a tepsiben lévő anyag, ezért lassú tűzön, kb. 75 percig sütjük, s ha kihűlt, megszórjuk porcukorral és kockára vágva tálaljuk.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: