FEKETE MASZALA

1 púpozott evőkanál kókuszreszelék
2 evőkanál olaj
1 csésze koriandermag
1 csapott evőkanál szezámmag
1 csapott evőkanál köménymag
2 evőkanál mák
2-3 babérlevél
fél teáskanál mustármag
csipetnyi lepkeszegmag
1 teáskanál szegfűszeg
2 kis darab fahéj
4 kardamom
1 teáskanál asa-foetida
1 teáskanál kurkuma por
1 mokkáskanál vörös csilipor vagy erős őrölt pirospaprika
1 púpozott teáskanál só
1 teáskanál reszelt szerecsendió

Először 1 evőkanál olajban pirítsuk meg világosbarnára a kókuszreszeléket, majd tegyük félre. Utána szárazon pirítsuk meg a koriandermagot, szezámmagot, köménymagot és mákot, ezt is rakjuk félre. Ezután következik a babérlevél. Ezt követően 1 evőkanál olajban pirítsuk meg a mustármagot, a lepkeszegmagot, a szegfűszeget, a fahéjat, majd a kardamom magvakat. A pirított magvakat őröljük meg és keverjük össze a reszelt szerecsendióval. Keverjük ehhez a kókuszreszeléket, az asa foetidát, a kurkumát, a vörös csilit és a sót. Légmentesen lezárva csavaros üvegben tároljuk.

A fekete maszalát elsősorban Mahárasztra államban használják mind zöldség-, mind rizskészítményekhez adagolva.

Forrás: Rosta Erzsébet - Vegetáriánus konyha Indiában

Nincsenek megjegyzések: