Tehéntúró-gombóc – kb. 4 személy részére

Kell hozzá: ½ kg friss tehéntúró, 3 kicsi vagy 2 nagyobb tojás, és kb. 12-15 dkg búzadara (gríz), pici só, 1 evőkanál cukor, mokkás­kanálnyi sütőpor, mazsola és kb. fél csomag zsemlyemorzsa.

A masszát pihentetni kell, ezért legalább egy órával előbb, de leg­jobb összeállítani reggel: ha délre készítjük.

Egy közepes tálban a túrót villával jól össze kell törni (sokan át­nyom­ják szitán, szerintem nem fontos), hozzáadjuk a búzadarát, az egész tojásokat egyenként beleütjük, picit megsózzuk, nagyon ala­posan összedolgozzuk; keverhetünk hozzá mazsolát, és letakarva pihentetjük.

Utána vizet forralunk nagyobb lábasban 1 kávéskanál sóval. Amíg a víz felforr, sütőlapra teszek egy lehetőleg vastag talpú nagy (vagy más tűzálló) edényt, abba kevés étolajat vagy sütőmargarint olvasz­tok, ha elolvadt és forró, akkor hozzáadom a morzsát, és amíg a gom­bócok forrnak, addig kevergetve, megpirítom. (Ha egy-két ká­vés­kanál kristálycukrot is rakok hozzá, kellemes karamell-ízt, és színt ad neki.)

Közben az előkészített túró feléből vizes kézzel diónyi nagyságú gombócokat formázok, s folyamatosan rakom bele a forrásban lévő vízbe. (Amikor a gombócok kezdenek feljönni a víz tetejére, egyet kiemelve és kétfelé vágva a közepén látni lehet, hogy megfőtt-e; meg lehet kóstolni.)

Ha kész, akkor lyukas-kanállal kiszedve, szűrőkanálba teszem (nem sokat egymásra, hogy ne nyomódjanak össze). Ha jól lecsöpög, akkor egyenként beleforgatom a pirított morzsába. Ezért jó, ha nagy a tál, mivel az egyik felében megforgatom a morzsában, a másik felében pedig összegyűjtöm.

(Pirított grízbe is lehet forgatni, akkor két evőkanál margarinon 3-4 evőkanál grízt kell megpirítani, majd hozzáöntve kevés vizet, azt lassú tűzön el kell párologtatni.)

Melegen kell tálalni. A kész gombóchoz adhatunk valamilyen sodót, vagy porcukorral meghintve jó hozzá valamilyen finom gyümölcsíz. Aki nem szereti édesen, picit megsózhatja, és tejföllel fogyassza.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: