Bab saláta

Mióta kedves barátnőmtől megkaptam a receptjét, azóta gyakran készítem – családom minden tagja örömére.

Hozzávalók: 0.5 kg tarkabab, lehet száraz vagy fejtett: frissen vagy fagyasztott. Én általában a fejtett (friss) babot használom. Ha száraz, be kell áztatni előző este.

Kell hozzá: 1 babérlevél, 1 szál sárgarépa, 1 petrezselyem-gyökér, 1-2 marhahúsleves kocka, 1 kisebb fej hagyma, idényben 2 szál zöld újhagyma, 1 db zöldpaprika (minél keskenyebb, annál mu­ta­tó­sabb), 2 dl tejföl, 1 nagy tubus (nem ízesített) majonéz, ízlés sze­rint mustár, metélőhagyma (snidling), ha kéznél van és fűszerek: só, bors, ízlés szerint, de lehet borsmenta, szárnyas-fűszer, tárkony, stb.

Elkészítése: A friss vagy beáztatott babot a húsleveskockával, babérlevéllel, a megtisztított sárgarépával és petrezselyem-gyökérrel puhára főzzük. (Ne főjön szét! Én kuktába téve, kb. 10-15 percig főzöm).

Amíg fő a bab, a hagymát vékony karikára felvágom, megsózom.

A paprikát is karikákra vágom, de külön, megsózom.

Amikor puha a bab, levét leszűröm, kihűtöm, majd tálaló tálba rak­va, kiemelem belőle a sárgarépát, petrezselymet, s karikára vágom, hozzáadom a babhoz.

A besózott hagymát és paprikát is hozzákeverem.

Ezt követően egy tálban összekeverem a majonézt a mustárral, tejföllel és a kedvelt fűszerekkel, s ezt is lazán hozzáadom a keve­rékhez.

Hűtőbe teszem, legalább egy óráig állni hagyom.

Rendkívül finom, laktató étel.

Jó étvágyat hozzá!

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: