Diós-mákos bejgli – (Nagy adag, 5-6 rúd lesz belőle)

Elmaradhatatlan sütemény karácsonyi ünnepeken!

A tésztához: 60 dkg sütemény-liszt, 40 dkg sütőmargarin, 4 dkg élesztő, 1 tojás, 1-2 evőkanál cukor, pici só, ½ csomag sütőpor.

Dió-töltelékhez: 25-30 dkg őrölt dió, 20-25 dkg cukor, 2 dl tej, 1 nagyobb savanykás alma reszelve (vagy 2 evőkanál barack-lekvár), 5-6 dkg mazsola.

Mák-töltelékhez: 25-30 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 8-10 dkg mazsola, 2 dl tej, 1 csomag vaníliás-cukor, 1 nagy citrom reszelt héja.

Ízesíthetjük: reszelt citromhéjon kívül tört szegfűszeggel, vagy aki szereti, reszelt narancshéjjal is. Ehhez is adhatunk 1 reszelt almát.

A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, vagy gyúródeszkára téve, adjuk hozzá a sütőport, kézzel dolgozzuk össze a margarinnal, adjuk hozzá a tojást, cukrot, vaníliás-cukrot, csipet sót, langyos-tejben felfuttatott élesztőt, és kézzel jól dolgozzuk össze. Utána osszuk 4 nagyobb vagy 6 kisebb darabra és gyúródeszkán kicsit meglisztezve, letakarva (meleg konyában) hagyjuk duplájára megkelni.

Közben a darált diót fél dl vízzel és a cukorral felforraljuk, tűzről levéve összekeverjük a reszelt almával vagy a baracklekvárral.

A máktöltelékez lábasba öntjük a tejet, ha meleg, hozzáadjuk a darált mákkal összekevert cukrot, s forralásig keverjük, tűzről levéve, hozzáadjuk az ízesítőket, amelyekből legfontosabb a reszelt citrom­héj.

Amikor a tészta megkelt (s kihűlt a dió és mák töltelék), akkor egyen­ként kinyújtjuk a tésztákat, egyenletesen megkenjük a tölte­lékek­kel, és sorban, az előkészített, olajjal vagy margarinnal bekent nagy, sütő­méretű lapra helyezzük (kb. 4-5 közepes sütemény-rúd fér rá. (Egy­mástól legalább 2-3 cm-re rakjuk, mivel még a sütőben is dagad­nak.)

Villával felvert tojással bekenjük a tálcán lévő rudakat, s hideg helyen vagy hűtőben pihentessük egy órán át. Utána ismét kenjük be tojással, és legalább fél óráig hagyjuk szobahőmérsékleten.

Előmelegített, forró, gőzös sütőbe helyezzük (a sütő aljában, ki­sebb edényben vizet párologtassunk), szép barnás-pirosra sütjük. Ha netán egyik-másik oldalt megreped, amikor megnézzük megfor­gat­ni a tepsit, egy késsel visszasimíthatjuk a kifolyt tölteléket a tésztába.

Jól süssük meg, sokan a kelleténél korábban kiveszik a sütőből.

Amikor teljesen kihűl, másnap alufóliákba lehet csomagolni, így akár egy hétig is eláll. (De lehet mélyhűtőbe is rakni alufóliába cso­ma­golva.) Ha korábban megsütöm, s nem fogyna el karácsonykor, egy-egy rudat szilveszterre is szoktam tartalékolni.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: