Elmaradhatatlan sütemény karácsonyi ünnepeken!
A tésztához: 60 dkg sütemény-liszt, 40 dkg sütőmargarin, 4 dkg élesztő, 1 tojás, 1-2 evőkanál cukor, pici só, ½ csomag sütőpor.
Dió-töltelékhez: 25-30 dkg őrölt dió, 20-25 dkg cukor, 2 dl tej, 1 nagyobb savanykás alma reszelve (vagy 2 evőkanál barack-lekvár), 5-6 dkg mazsola.
Mák-töltelékhez: 25-30 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 8-10 dkg mazsola, 2 dl tej, 1 csomag vaníliás-cukor, 1 nagy citrom reszelt héja.
Ízesíthetjük: reszelt citromhéjon kívül tört szegfűszeggel, vagy aki szereti, reszelt narancshéjjal is. Ehhez is adhatunk 1 reszelt almát.
A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, vagy gyúródeszkára téve, adjuk hozzá a sütőport, kézzel dolgozzuk össze a margarinnal, adjuk hozzá a tojást, cukrot, vaníliás-cukrot, csipet sót, langyos-tejben felfuttatott élesztőt, és kézzel jól dolgozzuk össze. Utána osszuk 4 nagyobb vagy 6 kisebb darabra és gyúródeszkán kicsit meglisztezve, letakarva (meleg konyában) hagyjuk duplájára megkelni.
Közben a darált diót fél dl vízzel és a cukorral felforraljuk, tűzről levéve összekeverjük a reszelt almával vagy a baracklekvárral.
A máktöltelékez lábasba öntjük a tejet, ha meleg, hozzáadjuk a darált mákkal összekevert cukrot, s forralásig keverjük, tűzről levéve, hozzáadjuk az ízesítőket, amelyekből legfontosabb a reszelt citromhéj.
Amikor a tészta megkelt (s kihűlt a dió és mák töltelék), akkor egyenként kinyújtjuk a tésztákat, egyenletesen megkenjük a töltelékekkel, és sorban, az előkészített, olajjal vagy margarinnal bekent nagy, sütőméretű lapra helyezzük (kb. 4-5 közepes sütemény-rúd fér rá. (Egymástól legalább 2-3 cm-re rakjuk, mivel még a sütőben is dagadnak.)
Villával felvert tojással bekenjük a tálcán lévő rudakat, s hideg helyen vagy hűtőben pihentessük egy órán át. Utána ismét kenjük be tojással, és legalább fél óráig hagyjuk szobahőmérsékleten.
Előmelegített, forró, gőzös sütőbe helyezzük (a sütő aljában, kisebb edényben vizet párologtassunk), szép barnás-pirosra sütjük. Ha netán egyik-másik oldalt megreped, amikor megnézzük megforgatni a tepsit, egy késsel visszasimíthatjuk a kifolyt tölteléket a tésztába.
Jól süssük meg, sokan a kelleténél korábban kiveszik a sütőből.
Amikor teljesen kihűl, másnap alufóliákba lehet csomagolni, így akár egy hétig is eláll. (De lehet mélyhűtőbe is rakni alufóliába csomagolva.) Ha korábban megsütöm, s nem fogyna el karácsonykor, egy-egy rudat szilveszterre is szoktam tartalékolni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése