Diótorta - olcsón

Hozzávalók: a tésztához 20 dkg rétesliszt, 20 dkg cukor, 1 tojás, 5 dkg darált dió, 1 csomag sütőpor, 1 kanál rum, 3 dl tejföl, késhegy­nyi őrölt fahéj; a tortaforma kikenéséhez zsiradék;

a krémhez: 2 dl tej, 2 dkg finomliszt, 10 dkg cukor, 10 dkg darált dió, 15 dkg margarin, 1 kiskanál rum, késhegynyi őrölt fahéj;

a tetejére fél diószemek.

A tésztához a cukrot az egész tojással, meg a sütőporral alaposan kikeverem, a fahéjjal meg a rummal ízesítem, és a tejföllel lazítom. Utána a lisztet hozzáadom, egy alaposan kizsírozott (morzsával hintett vagy papírral bélelt) közepes nagyságú tortaformába töltöm, és a forró sütőbe teszem.

5 percig erős, majd takaréklánggal, tűpróbáig kell sütni. Az elzárt sütő nyitott ajtajában még öt percig pihenni hagyom, majd a széleit meglazítva, deszkára borítom.

Közben a krémhez a lisztet a tejjel simára keverem, kevergetve sűrűre főzöm, majd a tűzről levéve, azon forrón a cukorral, utána a dióval, a fahéjjal, meg a rummal, összekeverem.

A margarint habosra keverem, úgy adom a kihűlt krémhez, és (én hűtőbe teszem egy időre, és utána onnan kivéve) még egyszer ki­keverem.

A tortát kétfelé vágom, elhelyezem a tortatálon, megtöltöm a krémmel, kívül is bevonom, és szép ép fél-diószemekkel díszítem.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: