A fejér bis-coctumot, azaz fehér piskótát így csináld

A szitán átszűrt szép birsalmát, mint akiből a birsalma-sajtot csinálják, másfél öreg kanállal végy olyan birsalmát, egy öreg mázos tálba; egy kevés nádcukrot is tégy közé, ha szereted, egy fél citromnak a levét is facsard belé, két-két tojásfehérjét erősen habard meg egy tányéron, mikor erősen meghabarodik, meg közé csináld; az almát oly erősen habard közé, hogy mint a hó, úgy feltajtékozzék a tojás; úgy kell osztán erősen a birsalmát mind nádcukorral, tojással habarni; de a kanált nem kell a homorú felével felfordítani, hanem alá csak egyfelé keverd négy egész óráig szüntelen, minden negyedórában két-két tojásfehérjét habard közé, s nádcukrot is tégy belé, amennyi édesen szereted, harminchat tojásfehérjét verd annyi birsalmába, egyszer s másszor, mint feljebb mondám, mindaddig keverd, míg ugyan lyukatos lészen a kanálban, mint a költ tészta; azután osztán úgy rakd papirosra, s rostába tedd, s azután kemence hátára tedd fel, hadd száradjon; de alól légyen melegebb néki, felül nem annyira.

 

Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698

Nincsenek megjegyzések: