Másképpen így főzd

Az ide felírt mód szerint tisztítsd és vagdald meg a rózsát, ha egy font [1 font = kb. 0,5 kg] a rózsa, tölts három icce [1 icce = kb. 8 dl] vizet egy rézmedencébe, és vess két font nádcukrot abba a vízbe, és egy tojásfehérjét belétévén keverd el együtt őket; mindaddig főzd, míg jó darabot apad, kevés híján egy iccét kell apadni, és a felső rút tajtékjától tisztítsd meg, s dobd le róla; meg lehet azt hertelenül főzni, míg benne nem lesz a rózsa; mikor osztán megtisztul, és jó darabot apad, hadd meghűlni, hogy csak lágymeleg légyen, és azután egy font vagdalt rózsát vess belé, azzal együtt főzd, míg fel nem forr hirtelen, de azután csak lassan kovácsszénnél; mikor osztán jól megfő, a felül megírt mód szerint, citrom-levet önts belé, és azt is (úgy amint a felsőt) edénybe csináld: ha ki akarja, mindenikbe ereszthet egy kevés Spiritus Vitriolit, azaz színes alkoholos oldatot a színéért, noha anélkül is elég szép színű; üvegben jobb mindenkor tartani.

 

Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698

Nincsenek megjegyzések: