Tökkel töltött fánk

Hozzávalók: 
1 db tojás 
80 dkg liszt 
2 pohár víz 
5 dkg élesztő 
1 teáskanál só 
csipetnyi cukor 
a töltelékhez: 
fél kiló gyalult tök 
2 fej hagyma 
1 kávéskanál cukor 
1 pohár tejföl 
só, bors, kapor

A vizet meglangyosítjuk, egy csipet cukrot szórunk bele. A langyos, édes vízben megkelesztjük az élesztőt. Ezután összekeverjük a liszttel, sóval és kemény tésztává összedolgozzuk. Majd pihentetjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A tököt összekeverjük a megtisztított, felszeletelt hagymával, sózzuk, borsozzuk, kaporral ízesítjük. A megkelt tésztát sodrófával kintútjuk, s nagy kocka alakúra vágjuk. Mindegyik kocka közepére teszünk egy-egy evőkanálnyi tölteléket, s erre ráhajtjuk a tésztát. A széleket lenyomkodjuk, hogy a töltelék ki ne folyjon. egy tepsit kizsírozunk. A tökkel töltött fánkokat egymástól kissé távol beletesszük, s a tetejüket megkenjük a felvert tojássárgájával. Pirosbarnára sütjük. Melegen tejföllel leöntve tálaljuk. 

 

Forrás: Balázs Judit - Török Ízelítő

Nincsenek megjegyzések: