Triptichonról lévén szó, kezdjük a közepén!
Tegyünk egy jól zárható befőttes üvegbe 5 teáskanál benedekfüvet, 6 teáskanál fehérürömfüvet, 5 teáskanál vidraeleckfüvet és 3 nagyobb, lehetőleg friss diólevelet, majd öntsük le 500 ml 96%-os etilalkohollal, és zárjuk le az üveget. Várjunk két hétig, aztán szűrjük le legalább kétszer az alkoholt. Ajánlatos erre a célra második alkalommal egészen finom rácsozatú szűrőt használnunk, vagy ha ilyennel nem rendelkezünk, itatós papírt helyeznünk a szűrő aljára, hogy az egészen apró szemcséket is kiszűrjük. Az így leszűrt alkohol haragoszöld színű lesz.
Hevítsünk 200 gramm kristálycukrot sűrű karamellsziruppá, majd öntsük fel 200 ml (természetesen szénsavmentes) ásványvízzel (amennyiben kertünkben megfelelő forrás áll rendelkezésünkre, annak a vizét is bátran használhatjuk), és folytassuk a hevítést egészen addig, amíg a karamell teljesen fel nem oldódik. Hűtsük le a lét szobahőmérsékletre, majd keverjük bele a leszűrt alkoholba.
Utolsó műveletként tegyünk még annyi vizet a készítménybe, hogy annak alkoholtartalma 35-40% körüli legyen. (Az 500 ml 96%-os alkoholból a szűrést követően legfeljebb 350-400 ml marad, a többi a füvekkel együtt az enyészeté.)
Készen is volnánk; azt, hogy milyen hőmérsékleten kínáljuk italunkat, az olvasó egyéni ízlésére bízom.
Forrás: Ízes étkek - Andor Csaba
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése