Kappan-lév, azaz ivartalanított kakas-lé

A kappant vagy tyúkot megsütvén a tálba metéld fel, azonban kenyeret kell lapos szeltenként megcifrázni, azaz rostozni, és ezt vajban megrántván a kappan közé kell rakni a tálba, azonban körtét, almát laposan metélvén meg kell cifrázni, és vajban, mézben rántsd meg, azután egy tiszta serpenyőbe vagy pörzsölőbe szeltenként metélj friss citromot, ahhoz tégy fügét, mandulát, mazsolát, gyömbért, borsot, szerecsendió-virágot, sáfrányt, szegfüvet, jó bort, egy kis ecetet, egy kevés kenyérbelet, ezek együtt lévén erősen fel kell forralni mind fűszerestül; azután mikor jól megforr, öntsd a tálba, a felmetélt kappanra vagy tyúkra vagy egyéb sültre, és újólag tálastól tedd jó szénre, és forrald fel a tálban, más tállal fedd bé, és mikor az asztalra akarod vinni, hintsd meg nádcukorral, fahéjjal, és tálald fel.

E pedig olyan majd, mint a gyümölcs- vagy mazsola-lé.

Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698

Nincsenek megjegyzések: