Kínzott kása

Főzd meg a kását tiszta vízben, sóban, azután midőn jól megfőtt, öntsd egy tányérra, vagy széles tálba, hadd hűljön meg, azután metéld szép szeltekre hosszan, rakd a tálba; azonban egy rostán vagy rostélyos kanálon, szűrd át benne a tálbéli kásában, jó sűrűn, és temérdeken, és önts dióból csinált tejet reá: jó megenni. Ha pedig téjjel akarod csinálni, önts forralt, de meghűlt édes tejet reá, és úgy hidegen vidd fel tálald fel.

A diótejet pedig úgy csinálhatni: a dióbélt megtisztogatván mozsárban törd meg igen jól, és meleg tiszta vízzel szitán szűrd át, és azután töltsd a kására: igen jó étek, aki szereti.

 

 

Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698

Nincsenek megjegyzések: