Klödör, azaz gombóc

Amely húst klödörrel, azaz gombóccal akarsz főzni, tedd fel sóban, vízben, egy darab szalonnát is melléje, forrald fel, és mikor megpárolod a szalonnát, vedd ki, és zöld petrezselyemlevéllel, vereshagymával igen szép aprón vágd egybe, azután tedd tálba, egy vagy két nyers tojást törj belé, bors, gyömbér, sáfrány, egy vagy két kanál lisztet is, vagy ha többet is, hogy el ne fusson egymástól, ezeket a kanállal jól egybekevervén a főtt húsnak a levét szűrd le más fazékba, és egy kanállal darabonként dobd abba a forró vízbe (lévbe), hogy ugyan buzogjon a lév, és úgy golyóbisonként marad, mikor ott jól megfőtt, töltsd a fazékba a hús mellé, bors, gyömbér, sáfrány belé.

Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698

Nincsenek megjegyzések: