Német lév

A húst megpárolva a maga levét szűrd rá, azonban metélj vereshagymát, és hasogatott petrezselyemgyökeret ugyan tégy jól melléje, azután valami zsírban, akár vaj, akár háj, akár szalonna légyen, egy kis lisztet megrántván ereszd fel a hús levével, csakhogy a szalonnatepertyűt ki kell dobni kanállal a serpenyőből; bors gyömbér, sáfrány; ha pedig egy kevés ecetet bocsátasz belé, talán jobb lészen; és mikor fel akarod adni, egy kevés bort is tölts belé, egyszer felforralván tálald fel kenyérszeletre; a bor igen jó ízt ád néki. De azt vedd eszedbe, hogy mikor tyúkot főzsz ezzel a lével, egynéhány darabocska szalonnát is szeletenként tégy belé, hadd főjön véle, zsírosabb lesz; tégy ízlésed szerint, mint szereted.

Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698

Nincsenek megjegyzések: