Szömörcsök-lév, azaz kucsmagomba-lé

Amely húst, vagy csukát kucsmagombával akarsz főzni, azt tedd fel vízben, sóban, mikor forr, habját dobd ki és annak idejében szépen párold meg, megint tedd fel szép aprón hasogatott petrezselyemgyökérrel együtt, azonban tehén- vagy juhhúst nyersen igen jól meg kell vágni szalonnával együtt (ha egy kis kenyérbélt vágsz hozzá, tégy ízlésed szerint.), egy vagy két nyers tojást is belé, bors, gyömbér, vágd egybe jól, azután a markodban gömbölyítsd öszve, mint egy dió, hogy a markodba ne ragadjon, vizezd meg a markodat, vagy liszttel hintsd meg; és mikor a hús jól megfőtt, szűrd le a levét más csuporba, és midőn erősen forr, ezt dobd belé egyenként, és főzd meg jól; mikor megfő, töltsd a húsra mind levestől, és egy kanálnyi lisztet piríts meg valami zsírban, ereszd fel a levével, hogy sűrűcske légyen a leve, bors, gyömbér belé, forrald fel, és tálald fel.

Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698

Nincsenek megjegyzések: