Végy egy fazékba vagy egy tálba fél ejtelnyi [1 ejtel = kb. 1,4 liter] téjfelt, melegítsd meg gyengén, verj abba vagy hat tojást, sáfrányt bővön, élesztőt két és fél tojásnyit, nádcukrot vagy egyéb mézet, hogy édes légyen, ribizlit, sót szokás szerint, hogy se igen sós, se igen sótalan ne maradjon; ezeket a szerszámokat összekeverve légyen készen fejér liszt, mint a palacsintának való, de jó sűrűcskén, és a fenn mondott szereket keverd ebbe, fedd bé, hadd keljen meg, azonban a sütőkemencében tűz légyen, és midőn a kemence meghevült, és a tészta megkölt, végy egy ejteles mázas fazekat, tégy öt kanál vajat belé, és a más fazékból a megkölt tésztát töltsd a mázas fazékba; úgy arányozd, hogy a fazék ne légyen igen teli, mert kifut, oly fazakat keress; és ezek így lévén tedd bé a forró kemencébe mind fazekastól, és ott süsd meg, mikor fel akarod adni, vedd ki, és a fazekat törd el aprónként, hogy egészen maradjon, mert másképpen ki nem vehetni; fűszerezd meg és tálald fel.
Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése