BANÁNKRÉM KOFTA KARI

7 éretlen zöld banán
2 teáskanál só
1 teáskanál kurkuma
2 teáskanál őrölt friss gyömbér
3 teáskanál apróra vágott koriander levél
6 teáskanál zsemlemorzsai
1/2 liter tejből készített khoja (kondenzált tej)
késhegynyi reszelt szerecsendió
4 kardamom összetört magjai
10 hámozott mandula
1 csapott teáskanál garam maszala
kevés liszt a panírozáshoz
vaj vagy margarin a sütéshez

Vágjuk a banánokat négyfelé. Keverjünk kurkumát és sót a főzővízbe és főzzük puhára a banánszeleteket. Miután lehűtöttük a banánokat, húsukat törjük össze és alaposan dolgozzuk el az apróra vágott koriander levelekkel, gyömbérrel, zsemlemorzsával, sóval és garam maszalával. A kondenzált tejhez (khoja) adjunk őrölt szerecsendiót, összetört kardamom magokat, mandulát és egy kevéske törtbanán-keveréket. Készítsünk kis gombócokat és mindegyik gombócba töltsünk egy kevéske khoja-keveréket. Hintsük meg a banángolyókat liszttel. Vajban vagy margarinban süssük barnára.


Szaft
2 evőkanál vaj vagy margarin
2 közepes nagyságú fej hagyma
12 gerezd fokhagyma
1 evőkanál kókuszreszelék
1 evőkanál friss gyömbér
1 teáskanál kurkuma
1 közepes méretű paradicsom
2 teáskanál apróra vágott korianderlevél vagy petrezselyem
1 teáskanál vöröscsili por (őrölt csípős pirospaprika)
4 teáskanál garam maszala
1 teáskanál összetört kardamom

2 teáskanál fehérkömény mag
3 csésze víz

A vajban (margarinban) süssük világosbarnára az apróra vágott hagymát és a péppé zúzott fokhagymát Adjunk hozzá sót, vöröscsili port (őrölt csípős pirospaprikát) és az egészet főzzük, míg a hagyma megbarnul. Tegyük bele a kockára vágott paradicsomot, őrölt gyömbért, a kókuszreszeléket, őrölt fehérköményt és a garam maszalát. Kavargassuk, míg sűrű szaft lesz belőle. Öntsük fel a vízzel és lassan főzzük 15 percig. Ezután tegyük bele a sült koftákat és főzzük, míg megpuhulnak. Apróra vágott korianderlevéllel hintsük meg. Melegen tálaljuk. Köretként citromos rizst és purit adjunk.

Forrás: Rosta Erzsébet - Vegetáriánus konyha Indiában

Nincsenek megjegyzések: