Éles lév

Mikor éles lével akarsz, vagy tyúkot, vagy malacot, vagy egyéb húst főzni, tedd fel azt sóval, vízzel, főzd meg, annak idejében párold meg; azonban almát kell igen jól megvagdalni, és ezt tedd egy fazékba a hús mellé, hadd főjön véle, tárkonylevelet is tégy belé, egy kevés bort is, citromot szeltenként, szerecsendió-virágot is apríts belé, bors, gyömbér, sáfrány, és kenyérszeletre tálald fel, igen szép és jó étek.

Ha pedig halat akarsz főzni ilyen lével, a vagdalt almát, hagymát és tárkonylevelet külön kell egy kis csuporban (mert a hal hamarébb megfő annál), és közönségesen édesen szokták főzni a halat efféle lével; azért ebbe méz kell, hogy jó édes légyen, és minden szerit (amint feljebb) megadván kenyérszeletre tálald fel.

Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698

Nincsenek megjegyzések: