Liktáriomok, azaz befőttek csinálásához megkívántatott méz készítés

Ha nádcukrot akarsz olvasztani, egy font [1 font = kb. 0,5 kg] nádmézre egy icce [1 icce = kb. 8 dl] vizet tölts, egy tojásfehérjét habarva tedd belé, s úgy főzd meg, hogy egy kicsinyég sűrű légyen, és szűrd meg szitán által: mindenféle liktáriomhoz jó lészen.

Ha pedig házi mézből akarsz liktáriomot csinálni, tölts minden egy icce mézhez egy icce vizet, s tojásfehérjét habarva tégy belé; ha sok, két vagy három, ha kevés a méz, egy tojásfehérjét, azzal főzd meg, hogy kicsinyég megsűrűdjék, szitán szűrd által: ez is mindenféle liktáriomhoz jó lészen.

 

Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698

Nincsenek megjegyzések: