Mandula-torta

A manduláknak a héját le kell venni, és a mandulát mozsárba tévén mindaddig kell törni, míg olyan lészen, mint a tészta, és gyakorta kell hintezni rózsavízzel, azaz rózsaolaj és víz keverékével, hogy olaja ne ereszkedjék; azután kétannyi nádcukrot törj belé, mint a lisztet, azt verd öszve a mandulával, és annyi tojás sárgáját kell belé verni, hogy se igen sűrű, se híg ne légyen, hanem olyan légyen, mint a tolyó-fánknak a tésztája, vagy a puliszka; azután a mandula-tortának a formáját bé kell tenni tiszta vajban, hogy megpirosodjék, és öntsd osztán abba a vajas formába a mandulát, és tedd a kemencébe, süsd meg; de reá kell vigyázni, hogy meg ne égjen, a formát annyira meg kell vajazni, hogy a mandula-tészta reá ne ragadjon, és midőn megsül, tálald fel; ha ki szereti ehetik benne; csakhogy ritka étek ez az embereknél.

Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698

Nincsenek megjegyzések: