Végy fél marok mandulát, azt dobd forró vízbe, onnét kivévén vond le szépen a haját, és megtisztogatván mozsárban törd meg, néha-néha egy csepp rózsavizet, azaz rózsaolaj és víz keverékét cseppents belé, hogy olaja ne ereszkedjék, jól megtörvén tedd egy tálba, ahhoz nádcukrot, rózsavizet, azaz rózsaolaj és víz keverékét, azonban fejér cipóbelet áztass édes téjben, azt kivévén jól facsard ki belőle a tejet, tedd a mandulához, üss vagy három tojást is belé: ezeket jól törd egybe, hogy egy kevessé keményecske légyen, és a tűznél egy mázas csuporban forrjon édes téj, és kanállal dobd abba: midőn megfő, rakd tálba, és a levét öntsd reá: de arra vigyázz, hogy nem kell igen sokáig főzni: és téjbe is nádcukrot, és egy csepp rózsavizet bocsáss, hogy édes és jó szagú legyen.
Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése