Mintegy két marok mandulát tégy a tűzhöz, mindaddig melegítsd a tűznél, míg a haja leválik, ruha között nyomd meg; a haját lekoppasztván egy réz mozsárban törd meg, egy kis rózsavizet, azaz rózsaolaj és víz keverékét tölts belé, hogy olajat ne eresszen, mikor töröd, egy darabocska nádcukrot vess közé; hamar törd, hogy meg ne keseredjék a mandula, egy fél citromnak a levét facsard belé, mikor fél törésben van a mandula, ne törd igen lágyan, hanem darabos légyen, töltsd ki egy tálba: aprón vagdalt citrom haját tégy belé, úgy kell ostyára kenni, és sütőlapon megsütni, de a sütőlapot melegítsd meg: aki úgy szereti, hogy felül fényes légyen, a szitált nádmézben két kanállal és egy kevés rózsavizet tégy belé, erősen habard három óráig szüntelen, de a kanalat a homorulatával ne fordítsd, csak egyfelé keverd, de meg ne állj a keveréstől; mikor immár fél sülésben van a mandula-pogácsa, akkor kell a rózsavizet s nádcukrot reá tölteni, meg újobban bétedd, hadd süljön: némelyiken szépen felnő a nádcukor, némelyiken csak lapos marad; ha pedig ember úgy akarja, anélkül is jó.
Mondola-pogácsa, azaz mandula-pogácsa
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése