Sódar gyümölcsös lével

A disznósódart elsőben forrald fel vízben, és vond fel a nyársra, süsd meg, azonban míg sül, levet így csinálj néki: bort, fejér cipóbelet, ha borod nincs, ecetet helyébe, tégy egy fazékba, tehénhús-lével együtt, főzd meg jól, minekutána megfő, szűrd át a szitán, de arra vigyázz, hogy se igen sűrű, se igen híg ne légyen: azonban a sódart a nyársról levonván metéld el szépen darabokba a húsát, és dobd abba a lévbe, főzd meg jól; midőn fövésében volna, kóstold meg, hogy ha elég ecetes és mézes, ha kívántatik, többet tehetsz belé, ahhoz mandulát, és laposan metélt és cifrázott körtét, abba bors, gyömbér, sáfrány, és jó melegen tálald fel.

 

 

Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698

Nincsenek megjegyzések: