SÜLT BAB THÁLÍ

2 csésze fehér bab
3 bögre víz
3 csapott teáskanál szóda-bikarbóna
1 teáskanál csili por,
1 evőkanál vaj
4 teáskanál só a maszalához
4 teáskanál alap maszala
8 teáskanál mangópor
2 teáskanál őrölt fehérkömény
4 evőkanál tamarind sűrítmény (8 evőkanál hamis tamarindpép)
1 teáskanál csilipor a tamarindhoz
4 közepes nagyságú paradicsom
6 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika)
4 közepes méretű hagyma
3 evőkanál szeletelt gyömbér (1 púpos evőkanál reszelt gyömbér)

Válogassuk ki és alaposan mossuk meg, majd áztassuk be a babot szóda-bikarbónás vízben éjszakára. Melegítsünk vajat, tegyük bele a vöröscsili port, a beáztatott babot és az áztatóvízében főzzük puhára. Adjuk hozzá a sót, a mangóport, az alap maszalát és a köménymagot, finoman keverjük össze. Vágjuk a hagymákat vékony szeletekre, a meghámozott paradicsomokat közepes nagyságú darabokra. Szeljük fel a gyömbért hosszú csíkokra. A tamarind sűrítményt keverjük össze vöröscsili porral. A hagymát, paradicsomot, zöldcsilit és a tamarind pépet külön csészében szervírozzuk. Forrón tálaljuk ebédre, sima purival.

Forrás: Rosta Erzsébet - Vegetáriánus konyha Indiában

Nincsenek megjegyzések: