SAVANYÚ BAB

2 csésze fekete vagy tarka bab
1 teáskanál tealevél
1 teáskanál só
2 teáskanál szóda-bikarbóna
4 bögre víz

Az átválogatott, megmosott száraz babot áztassuk be a gézbe csavart tealevelekkel szódabikarbónás vízben éjszakára. Lassan főzzük sós vízben egészen puhára. Szűrjük le, hagyjuk a vizet jól lecsöpögni. A leszáradt babot keverjük össze a következő fűszeres keverékkel.

savanyú fűszeres keverék
2 összevágott citrom
2 teáskanál só
6 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika)
1 közepes méretű hagyma
2 közepes nagyságú paradicsom
1 evőkanál gyömbér vagy fele mennyiségű reszelt gyömbér
2 teáskanál apróra vágott korianderlevél
1 teáskanál kurkuma
2 evőkanál szárított gránátalma (elhagyható)
2 teáskanál feketebors
késhegynyi mangópor (kapható)
1 teáskanál feketekömény por, késhegynyi vöröscsili por (őrölt erős paprika), 2 evőkanál olvasztott vaj

Vágjuk a gyömbért hosszú csíkokra. Őröljük a gránátalma magvakat egy csésze vízzel finomra és csöpögtessük le. Tegyük egy serpenyőbe. Keverjük a sót, a kurkumát, az őrölt feketeborsot, a feketekömény port, az őrölt vöröscsilit a babhoz, és az egészet a gránátalmás vízben főzzük néhány percig. Ezután öntsünk rá forró vajat. Szórjuk meg gyömbérrel, korianderrel, félbevágott zöldcsilikkel, szálasra vágott hagymával, citrom- és paradicsom szeletekkel.
  

Forrás: Rosta Erzsébet - Vegetáriánus konyha Indiában

Nincsenek megjegyzések: