FOKHAGYMÁS KENYÉR

1 csapott teáskanál cukor
1 csapott mokkáskanál só
1/2 csésze + 3 evőkanál kézmeleg víz
2 dkg friss élesztő
2 púpozott csésze fehér liszt
1 teáskanál vaj
6 gerezd összezúzott fokhagyma
ghí vagy vaj a fényezéshez

Oldjuk fel a cukrot és a sót a kézmeleg vízben. Morzsoljuk a lisztbe az élesztőt és a 1/2 csésze langyos vízzel készítsünk puha tésztát. Lisztezett deszkán gyúrjuk a tésztát néhány percig, majd tegyük egy olajozott edénybe. Takarjuk le egy nedves ruhával és pihentessük másfél órát, amíg a kétszeresére növekszik.
A megkelt tésztát gyúrjuk össze a vajjal és a fokhagymával. Készítsünk a tésztából egy ovális alakú kenyeret és tegyük bekent sütőtálcára. Takarjuk le nedves ruhával és várjunk, míg ismét a kétszeresére kel. A sütőt 250 C°-ra melegítsük fel és süssük a kenyeret 20-25 percig, míg a teteje világosbarna lesz. Vegyük ki a sütőből és tegyük egy fémrácsra. Kenjük be ghível, hogy a fényes színt kapjon. Felszeletelve szolgáljuk fel.

Forrás: Rosta Erzsébet - Vegetáriánus konyha Indiában

Nincsenek megjegyzések: