GULAB DZSAMUN (TÚRÓGOLYÓK RÓZSASZIRUPBAN)

kb. 40 golyó
18 dkg khoja (1 tubus cukrozatlan sűrített tej)
35 dkg cséna (2 1/2 liter zsíros tejből készített túró)
1 púpozott csésze liszt
1 púpozott csésze porcukor
margarin a sütéshez
1 evőkanál pisztácia

a szirup
4 csésze cukor
3 csésze víz
néhány csepp rózsa esszencia
2 evőkanál tej (a szirup megtisztításához)

Készítsünk szirupot vízzel és cukorral. Ha piszkos a szirup, tisztítsuk meg egy kis tejjel. Szűrjük át és hagyjuk lehűlni. Kavargassuk a khoját és gyúrjuk a csénát (túrót) simára, míg a szemcsék eltűnnek belőlük. Keverjük össze, és az egészet együtt gyúrjuk még kb. 10 percig. Adjuk hozzá az átszitált lisztet és a porcukrot, ismét gyúrjuk át alaposan. Hagyjuk a tésztát 20 percig lefedve. Készítsünk kis golyókat, a közepükbe nyomjunk a porcukorból és őrölt pisztácia keverékből egy keveset, majd újból gyúrjuk össze azokat. Forró margarinban süssük barnára, majd áztassuk be a golyókat szirupban legalább egy órára. Ezután forraljuk fel a szirupot, míg a túrógombócok megpuhulnak. Adjunk hozzá rózsa esszenciát, és forrón, teához szolgáljuk fel.

Forrás: Rosta Erzsébet - Vegetáriánus konyha Indiában

Nincsenek megjegyzések: