SAJTOS UBORKÁS KARI

1/2 kg kígyó uborka
25 dkg panír
1 mokkáskanál sárga színező (sáfrányos szeklice, kurkuma)
2 teáskanál fehérkömény
1 csésze pirított sárgaborsó liszt
2 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika)

1 teáskanál gyömbér
1 teáskanál apróra vágott korianderlevél
margarin a sütéshez

Kofta
Főzzük a feldarabolt uborkát sós vízben puhára. Szűrjük le s ha kihűlt törjük össze. Keverjük bele a köményport, a pirított sárgaborsó lisztet, az apróra vágott zöldcsilit, a gyömbért, a koriandert és a sót. A panírt gyúrjuk össze a sárga színezővel. Formázzunk belőle kis kerek gombócokat. Burkoljuk be azokat az uborkamasszával és süssük bőséges margarinban aranybarnára. Hűtsük le a koftákat, vágjuk félbe és tegyük félre.
kari
1 csésze reszelt hagyma
4 gerezd péppé zúzott fokhagyma
2 teáskanál gyömbér
1 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika)
2 teáskanál fehérkömény por
1 teáskanál alap maszala
2 szegfűszeg
6 hámozott mandula
4 zöld kardamom
3 nagy paradicsom
víz

1 csésze margarin

Süssük a reszelt hagymát aranybarnára, adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, majd öntsük fel 1 csésze vízzel. Főzzük, míg a víz elpárolog. Tegyük bele a fűszereket és a hámozott, összevágott paradicsomot, a vöröscsili port valamint a sót, és folyamatosan kavargassuk, míg szafttá sűrűsödik. Öntsük fel 4 csésze vízzel, és addig főzzük, amíg a lé egynegyedére csökken. Öntsük a szaftot egy tálba, rendezzük el benne a koftákat és hintsük meg korianderlevelekkel. Vacsorára vagy ebédre tálaljuk.

Forrás: Rosta Erzsébet - Vegetáriánus konyha Indiában

Nincsenek megjegyzések: