TÖK KOFTA KARI

1 kg tök
3 evőkanál pirított zsemlemorzsa
1 teáskanál gyömbér
2 teáskanál apróra vágott korianderlevél
2 összevágott zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika)

1 teáskanál alap maszala
2 evőkanál khoja (nem cukrozott sűrített tej)
1/2 csésze tejszín
2 evőkanál őrölt mandula
4 darab kardamom őrölt magjai
2 evőkanál liszt a palacsintatésztához
bőséges margarin a sütéshez

Reszeljük le a tököt és főzzük puhára. Nyomjuk ki belőle a vizet és adjuk hozzá a gyömbért, a korianderleveleket, a zöldcsilit, a megpirított zsemlemorzsát, az alap maszalát valamint a sót, és az egészet jól keverjük össze. Készítsünk pasztát a sűrített tejből, a tejszínből, az őrölt mandulából és a kardamomból. Alakítsunk 12 gombócot a főtt tökből, és mindegyikbe töltsünk az előbbi krémpasztából. Keverjünk palacsintatésztát és mártsuk meg benne a koftákat. Bőséges mennyiségű margarinban süssük azokat barnára.

Szaft
2 közepes hagyma
6 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál gyömbér
1 teáskanál kurkuma
5-6 közepes nagyságú paradicsom
2 teáskanál apróra vágott korianderlevél
2 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika)
4 teáskanál alap maszala

6 evőkanál vaj
2 evőkanál khoja (sűrített tej)
2 teáskanál fehérkömény por
4 zöld őrölt kardamom

Süssük meg az apróra vágott hagymát és a péppé zúzott fokhagymát világosbarnára, majd ízlés szerint sózzuk meg és öntsük fel kevés vízzel és pároljuk, míg a hagyma megpuhul. Tegyük bele a meghámozott és kockára vágott paradicsomot, a gyömbért, a vöröscsili port, az alap maszalát, a fehérköménymagot, a kardamom magokat, a koriander leveleket és lassú tűzön főzve kavargassuk, míg sűrű szafttá nem válik. Ezután adjuk hozzá a kondenzált tejet és néhány percig kevergessük. Öntsük fel egy fél csésze vízzel és főzzük 15 percig. Vegyük le a tűzről, tegyük bele a sült koftákat és hagyjuk így néhány percig. Melegen tálaljuk.

Forrás: Rosta Erzsébet - Vegetáriánus konyha Indiában

Nincsenek megjegyzések: