Húsétel francia konyhákból.
Jönnek az ünnepek, és hogy amíg fő az ebéd, közben pihenhessünk, ajánlok egy finom sültet.
A család kedvenc ételét adom közre. Mivel jó nagy adag, 10 ember is jóllakik belőle: kettős ünnep másnapjára ajánlom, vagy ha nagyobb társaságot kell vendégül látnom. Előnye, hogy akár 2-3 nappal előre elkészíthető, hűtőben eláll, és akkor tesszük a sütőbe, amikor kell, közben pihenhetünk, vagy a vendégekkel foglalkozunk. Igen finom, egészséges étel sok zöldséggel, ezért külön köret sem kell hozzá, mert az a húsban párolódik.
Lehetőleg római tálban készítsük, ha nincs, akkor nagy, lefedhető jénaiban is süthetjük, hogy a hús ne száradjon ki.
Hozzávalók: 2-3 kg marhafelsál (egy darabban, nagy szeletben kérjük, s lehet, hogy a hentes fel is vágja úgy, hogy tölteni lehessen (egy zsákot kapjunk készen).
A töltelékhez: Vegyes zöldség (ami otthon található, vagy könnyen beszerezhetjük a felsoroltak közül, de ha valami hiányzik, az sem baj). A zöldség lehet friss, mirelit, de jó vegyesen is.
2-3 szál sárgarépa karikára vágva,
2-3 szál petrezselyemgyökér szintén karikázva,
1 közepes karalábé szeletelve,
1 kisebb zeller szeletelve,
1 kb. fél kilós karfiol rózsáira szedve, jó, ha egy kisebb fej brokkolit is hozzáadunk,
10-15 dkg zöldborsó kifejtve,
10-15 dkg zöldbab aprítva,
1 fej vöröshagyma kockákra vágva,
1-2 gerezd fokhagyma összenyomva vagy apróra vágva,
15-20 dkg gomba szeletelve,
1 csokor zöldpetrezselyem apróra vagdalva,
2-3 evőkanál rizs.
Fűszerek: só, tört feketebors, majoránna ízlés szerint, 1 kiskanál köménymag, 1 kiskanál őrölt pirospaprika,
majd a sütésnél: 1-2 babérlevél és kb. 10 dkg (lehetőleg húsos, pl. bacon szalonna, végül 1 vagy 1,5 deciliter étolaj.
A táska formára előkészített húst megmosva és leszárítva kívül-belül sózzuk, borsozzuk. Közben az előkészített zöldségfélét, rizst, fűszereket tálban összekeverjük. Az egészet beletöltjük a húsba, és hústűvel összetűzzük vagy összevarrjuk.
Az előző este hideg vízbe helyezett római tálat leszárítva vagy száraz ruhával megtörölve, kibéleljük vékony szalonna-szeletekkel, elhelyezzük benne a húst, mellédobjuk a babérlevelet, megforrósított olajat öntünk a tetejére, és felül is beborítjuk szalonna-szeletekkel. A tál fedelét ráhelyezve (ha római tálban van) hideg sütőbe tesszük és lassan, fokozatosan fölmelegítve, fölmelegedéstől számított legalább egy vagy másfél óráig pároljuk. A sütési idő felénél egyszer óvatosan megfordítjuk, amikor a hús megpuhul, a tetejét levéve még 10-15 percig pirítjuk.
Ha elkészült, deszkára helyezzük, és legalább 10 percnyi pihentetés után kb. másfél centi vastagságú szeletekre vágva tálaljuk. A nagy szeleteket tányérokra osztjuk.
Kisebb adagban is el lehet készíteni, de így az igazi! Egyébként a nagy adagot is részekre osztva el lehet tenni, mivel felmelegítve is nagyon ízletes.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése