Chateaubriand (Ejtsd: Satobrion)

Húsétel francia konyhákból.

Jönnek az ünnepek, és hogy amíg fő az ebéd, közben pihen­hessünk, ajánlok egy finom sültet.

A család kedvenc ételét adom közre. Mivel jó nagy adag, 10 ember is jóllakik belőle: kettős ünnep másnapjára ajánlom, vagy ha na­gyobb társaságot kell vendégül látnom. Előnye, hogy akár 2-3 nappal előre elkészíthető, hűtőben eláll, és akkor tesszük a sütőbe, amikor kell, közben pihenhetünk, vagy a vendégekkel foglalkozunk. Igen finom, egészséges étel sok zöldséggel, ezért külön köret sem kell hozzá, mert az a húsban párolódik.

Lehetőleg római tálban készítsük, ha nincs, akkor nagy, lefedhető jénaiban is süthetjük, hogy a hús ne száradjon ki.

Hozzávalók: 2-3 kg marhafelsál (egy darabban, nagy szeletben kérjük, s lehet, hogy a hentes fel is vágja úgy, hogy tölteni lehessen (egy zsákot kapjunk készen).

A töltelékhez: Vegyes zöldség (ami otthon található, vagy könnyen beszerezhetjük a felsoroltak közül, de ha valami hiányzik, az sem baj). A zöldség lehet friss, mirelit, de jó vegyesen is.

2-3 szál sárgarépa karikára vágva,

2-3 szál petrezselyemgyökér szintén karikázva,

1 közepes karalábé szeletelve,

1 kisebb zeller szeletelve,

1 kb. fél kilós karfiol rózsáira szedve, jó, ha egy kisebb fej brokkolit is hozzáadunk,

10-15 dkg zöldborsó kifejtve,

10-15 dkg zöldbab aprítva,

1 fej vöröshagyma kockákra vágva,

1-2 gerezd fokhagyma összenyomva vagy apróra vágva,

15-20 dkg gomba szeletelve,

1 csokor zöldpetrezselyem apróra vagdalva,

2-3 evőkanál rizs.

Fűszerek: só, tört feketebors, majoránna ízlés szerint, 1 kiskanál köménymag, 1 kiskanál őrölt pirospaprika,

majd a sütésnél: 1-2 babérlevél és kb. 10 dkg (lehetőleg húsos, pl. bacon szalonna, végül 1 vagy 1,5 deciliter étolaj.

A táska formára előkészített húst megmosva és leszárítva kívül-belül sózzuk, borsozzuk. Közben az előkészített zöldségfélét, rizst, fűszereket tálban összekeverjük. Az egészet beletöltjük a húsba, és hústűvel összetűzzük vagy összevarrjuk.

Az előző este hideg vízbe helyezett római tálat leszárítva vagy száraz ruhával megtörölve, kibéleljük vékony szalonna-szeletekkel, elhelyezzük benne a húst, mellédobjuk a babérlevelet, megforrósított olajat öntünk a tetejére, és felül is beborítjuk szalonna-szeletekkel. A tál fedelét ráhelyezve (ha római tálban van) hideg sütőbe tesszük és lassan, fokozatosan fölmelegítve, fölmelegedéstől számított legalább egy vagy másfél óráig pároljuk. A sütési idő felénél egyszer óvatosan megfordítjuk, amikor a hús megpuhul, a tetejét levéve még 10-15 percig pirítjuk.

Ha elkészült, deszkára helyezzük, és legalább 10 percnyi pihen­tetés után kb. másfél centi vastagságú szeletekre vágva tálaljuk. A nagy szeleteket tányérokra osztjuk.

Kisebb adagban is el lehet készíteni, de így az igazi! Egyébként a nagy adagot is részekre osztva el lehet tenni, mivel felmelegítve is nagyon ízletes.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: