1/2 csésze olaj
2 bögre víz
1 evőkanál koriander mag
1/2 mokkáskanál köménymag
5 szem fekete bors
1 mokkáskanál lepkeszegmag
5 db csili vagy erős, apró, piros paprika
1/4 csésze tamarind pép (1/2 csésze hamis tamarindpüré)
1/4 csésze kristálycukor
1 csésze víz
1 púpozott evőkanál kókuszreszelék
1 mokkáskanál mustármag
1 evőkanál földimogyoró
néhány petrezselyem vagy koriander levél
2 bögre víz
1 evőkanál koriander mag
1/2 mokkáskanál köménymag
5 szem fekete bors
1 mokkáskanál lepkeszegmag
5 db csili vagy erős, apró, piros paprika
1/4 csésze tamarind pép (1/2 csésze hamis tamarindpüré)
1/4 csésze kristálycukor
1 csésze víz
1 púpozott evőkanál kókuszreszelék
1 mokkáskanál mustármag
1 evőkanál földimogyoró
néhány petrezselyem vagy koriander levél
Egy teáskanál olajban pirítsuk meg a koriander magokat, a köményt, a fekete borsot, a lepkeszeg magot és a csilit, míg megbarnulnak. Törjük össze finom porrá.
Válogassuk át, mossuk meg és pároljuk meg kevés olajon és vízzel a rizst. Ha megfőtt és minden szem különválik, hűtsük le. Oldjuk fel a tamarindpépet és a kristálycukrot egy csésze vízben, majd tűzön kevergessük, míg jól besűrűsödik. A lehűtött sűrű tamarindmasszát keverjük össze a porrá tört fűszerekkel, a kihűlt rizzsel és a kókuszkeverékkel.
A maradék olajon pirítsuk meg a mustármagokat s amikor a pattogás véget ér, adjuk hozzá a durvára darabolt földimogyorót és a felaprított petrezselyemleveleket. Óvatosan keverjük a fűszeres rizshez és egész langyos tűzön hagyjuk kb. 10 percig. Melegen tálaljuk.
Forrás: Rosta Erzsébet - Vegetáriánus konyha Indiában
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése