A mandulát meg kell héjalni és szépen megtörni mozsárban, nádcukrot is hozzá, oly aprón kell törni, mint a liszt; ha egy font [1 font = kb. 0,5 kg] a mandula, fél font nádcukor kell hozzája, és mikor a mandula tört, rózsavízzel, azaz rózsaolaj és víz keverékével kell öntözni; ez meglévén tedd egy tepsibe (az pedig réz légyen), vagy réztálba, és egy kevéssé a szénen jól megmelegítvén jól öszve kell verni, mint szintén a tolyó-fánknak a tésztáját, hogy oly kemény légyen, addig gyúrd a kezeddel, hogy a nedvessége jól kimenjen; azután egy kis keményítővel, hogy inkább el ne morzsálódjék, azután nyújtsd el; annakutána akár marcipánt, akár mandula-perecet csinálhatsz belőle, és gyenge meleg kemencébe tévén két papiros közt, hadd keményedjék meg, onnét kivévén tálald fel.
Mondola-perec, azaz mandula-perec
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése