Citromos gombaleves

4 személyre: 1 kis fej hagyma, 1 vékony szál póré-hagyma, 2 köze­pes sárgarépa, és petrezselyem-gyökér, 25 deka gomba (lehet csoport – rókagomba vagy sampinyon), 2 evőkanál olaj, 1 liter hús­leves, csontlé- vagy leveskocka, só, bors, 1 csipet őrölt szerecsendió, ½ citrom, 1 kis csokor petrezselyem zöldje, 1 dl tejföl.

A hagymát, pórét összevágjuk, a sárgarépát-petrezselymet karikákra aprózzuk, a gombát egyenként levágjuk a csomóból, folyóvíz alatt megmossuk, szeleteljük.

Kevés olajon megfonnyasztjuk a hagymát, és a pórét, néhány percig tűzön megfonnyasztjuk, időnként kis vizet adva hozzá több­ször lefőzzük (hogy a hagyma elfőjön benne), rádobjuk a sárgarépát-petrezselymet és gombát, majd feltöltjük levessel, szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük, lefedve mérsékelt tűzön puhára főzzük a gombát (kb. 20 perc). Ha tartalmasabbra akarjuk főzni, egy egész tojásból sóval-liszttel készíthetünk apró nokedliket (lásd leves­beté­teknél), a végén azt belefőzhetjük.

Belecsavarjuk a levesbe a citrom levét (csak éppen egyet forrjon), végül hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet.

Minden tányér aljára 1-1 evőkanál tejfölt simítunk, arra merjük rá a forró levest.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: