4 személyre: 1 kis fej hagyma, 1 vékony szál póré-hagyma, 2 közepes sárgarépa, és petrezselyem-gyökér, 25 deka gomba (lehet csoport – rókagomba vagy sampinyon), 2 evőkanál olaj, 1 liter húsleves, csontlé- vagy leveskocka, só, bors, 1 csipet őrölt szerecsendió, ½ citrom, 1 kis csokor petrezselyem zöldje, 1 dl tejföl.
Kevés olajon megfonnyasztjuk a hagymát, és a pórét, néhány percig tűzön megfonnyasztjuk, időnként kis vizet adva hozzá többször lefőzzük (hogy a hagyma elfőjön benne), rádobjuk a sárgarépát-petrezselymet és gombát, majd feltöltjük levessel, szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük, lefedve mérsékelt tűzön puhára főzzük a gombát (kb. 20 perc). Ha tartalmasabbra akarjuk főzni, egy egész tojásból sóval-liszttel készíthetünk apró nokedliket (lásd levesbetéteknél), a végén azt belefőzhetjük.
Belecsavarjuk a levesbe a citrom levét (csak éppen egyet forrjon), végül hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet.
Minden tányér aljára 1-1 evőkanál tejfölt simítunk, arra merjük rá a forró levest.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése