Hideg töltött tojás - többféle változatok

Személyenként 2 tojást sós-ecetes vízben főzzünk keményre, és szokásos módon, két hideg-fürdőben hűtsük le, majd megtisztítás után kétfelé vágva, kiszedjük a sárgáját, majd annak felhaszná­lásá­val, a következő változatos töltelékeket készíthetjük, s azzal fogjuk megtölteni a félbe vágott tojásokat. (Természetesen egyfélével is megtölthetjük, az adagokat nagyobb mennyiségben elkészítve.)

1.) 5 dkg juhtúrót, kanálnyi mustárral, és egy-két tojás-sárgát téve hozzá, alaposan összekeverve rakjuk a fél tojásokra.

2.) 2-3 burgonyát héjában megfőzünk, megtisztítjuk és össze­törjük. Adunk hozzá kevés reszelt sajtot, apró kockákra vagdalt sava­nyított uborkát vagy paprikát, majd hozzákeverjük a tojás sárgáját is.

3.) Néhány kanál paradicsom-pürét elkeverünk darált/apróra vá­gott (esetleg maradék) főtt, füstölt nyelvvel vagy sonka-hulladékkal, majd a tojás-sárgájával alaposan összedolgozzuk.

4.) Mindenféle, a háznál található aprított savanyúságot: uborkát, dinnyét, céklát, zöld-paradicsomot, paprikát, stb. kanálnyi mustárral és a tojás-sárgájával összedolgozva használjuk föl.

Nagyon szép tálat készíthetünk, pl. vendégváráskor, ha nem egy­féle, hanem a felsoroltak közül többféle töltelékkel töltjük meg a főtt, kétfelé vágott tojásokat, azokat tálra rendezzük (díszíthetjük aszpik­kal is), és majonézt tálalunk hozzá.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: