Elkészítése: A marhahúst egészben főzzük (kuktában kb. 1 óra alatt), a tyúkot ¾ óráig, csirkehús ¼ óra alatt lesz puha – valamennyi a zöldséggel együtt.
Hozzávaló zöldségfélék kb. 1 kg-nyi húshoz számítva – amelyeket hússal együtt tesszük fel főni, tisztítsuk meg, nem kell felvagdosni, a nagyobbakat esetleg kétfelé vágjuk.
Három közepes sárgarépa, (nem lehet mindenütt kapni, de ha be tudjuk szerezni, felétlenül tegyünk bele 1 szál paszternákot[1]), 3 közepes petrezselyem-gyökér, 1 karalábé, ½ közepes zellert, 1-2 gombát, 1 paradicsomot, 1 paprikát.
Ha nem kuktában főzzük, kicsit később tegyük hozzá, mivel hamarabb puhulnak a húsnál: 1 db hámozott burgonyát, egy cikk kelkáposztát, lehet hozzáadni karfiolt vagy brokkolit, 1 gombát. (utóbbiakat később tegyük bele, vigyázva, hogy ne menjen szét).
A húsleves annál ízesebb, minél többféle anyag-fűszer fő benne!
Közben külön, egy kisebb fazék vízbe a következő ízesítőket főzzük puhára, amíg a keményebb részek is megpuhulnak: egy közepes hagyma egészben, (a tiszta héjával együtt, mivel egészséges, és szép aranyszínt ad a levesnek, nyáron elég a zöldje). 1-2 cikk fokhagyma, csak megmosva, héjastól, kicsit késlappal megnyomva, 1 kisebb paradicsom negyedelve, pici darab babérlevél, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió, 10 szem egész-bors, 1 paprika szétvágva, ízlés szerint só, köménymag, vasfű, lestyán, s ha van, petrezselyem- és zeller-zöldje is jöhet hozzá, mindenféle fűszer, ami illik bele. Természetesen nagy adaghoz kell egy csapott evőkanál só is és (nem tréfa!) 1 csapott kávéskanál cukor is, mivel a levesből az értékes fehérjeanyag nem csapódik ki, hanem benne marad.
(Télre a lecsó eltevésénél megmaradt paprikának a magos részét nejlon-zacskóba téve fagyasztom, kisebb paradicsomokkal együtt, azt használom levesek ízesítésére.)
A megfőtt vegyes ízesítőket szűrjük a leveshez, s forraljuk össze, így nem kell az egészet leszűrni.
Cérnametélttel, eperlevél-tésztával vagy grízgaluskával tálaljuk (lásd külön a levesbetétek között).
[1] Amit sokan összetévesztenek a petrezselyem-gyökérrel, és mindkettőt – helytelenül – fehérrépának neveznek. Sajnos, kevés helyen lehet kapni, pedig különlegesen finom zöldségféle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése