Daragaluska (hús mellé köretnek is)

Kell hozzá: 1 nagy tojás, 1 kávéskanál olaj, 1 mokkáskanál sütő­por, és kevés (kb. 10 teáskanál) búzadara, só.

Nagyobb edényben kevés sóval vizet forralunk.

Mélytányérba beütjük a tojást, villával kezdjük felverni.

Hozzáadunk ízlés szerint sót, az étolajat, a sütőport, s villával alaposan felverjük.

9-10 (nagyobb) kávéskanál darát adunk hozzá, és azzal jól össze­dolgozzuk. Ha híg, akkor még adagolunk hozzá darát.

(Némi gyakorlat után már eltaláljuk azt a pontot, amikor jól össze­áll a massza, tehát nem kemény és nem híg. Ugyanis ha híg, akkor szétugrik a vízben, ha kemény, akkor nem lesz könnyű, ahogyan szeretnénk, vagy a közepe kemény marad.)

Amikor összeáll a massza, a tetejét villával kicsit megnyomkodva mintázzuk, s egyenként nagy hal-formákat szakítunk ki belőle, és sorban, a forrásban lévő vízbe helyezzük, lefedjük, csendesen hagy­juk forrni, közben egyenként megfordíthatjuk. Forrás után kb. 5 perc múlva villával egyikbe beleszúrunk, s ha már puha, akkor alatta a gázt lezárhatjuk. Még hagyjuk állni fedővel letakarva kb. 10 percig, akkor lyukas-kanállal egyenként szűrőkanálba téve, lecsöpögtetjük, és tálaljuk.

Egy tojásból 4-5 hatalmas könnyű galuska lesz.

Én dupla adagot szoktam főzni, akkor a megmaradó részt le­csö­pög­tetés és kihűlés után tálcára vagy lapos tálba téve, letakarva mélyhűtőbe teszem, és használat előtt kiengedve tálalom.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: