Kell hozzá: 1 nagy tojás, 1 kávéskanál olaj, 1 mokkáskanál sütőpor, és kevés (kb. 10 teáskanál) búzadara, só.
Nagyobb edényben kevés sóval vizet forralunk.
Mélytányérba beütjük a tojást, villával kezdjük felverni.
Hozzáadunk ízlés szerint sót, az étolajat, a sütőport, s villával alaposan felverjük.
9-10 (nagyobb) kávéskanál darát adunk hozzá, és azzal jól összedolgozzuk. Ha híg, akkor még adagolunk hozzá darát.
(Némi gyakorlat után már eltaláljuk azt a pontot, amikor jól összeáll a massza, tehát nem kemény és nem híg. Ugyanis ha híg, akkor szétugrik a vízben, ha kemény, akkor nem lesz könnyű, ahogyan szeretnénk, vagy a közepe kemény marad.)
Amikor összeáll a massza, a tetejét villával kicsit megnyomkodva mintázzuk, s egyenként nagy hal-formákat szakítunk ki belőle, és sorban, a forrásban lévő vízbe helyezzük, lefedjük, csendesen hagyjuk forrni, közben egyenként megfordíthatjuk. Forrás után kb. 5 perc múlva villával egyikbe beleszúrunk, s ha már puha, akkor alatta a gázt lezárhatjuk. Még hagyjuk állni fedővel letakarva kb. 10 percig, akkor lyukas-kanállal egyenként szűrőkanálba téve, lecsöpögtetjük, és tálaljuk.
Egy tojásból 4-5 hatalmas könnyű galuska lesz.
Én dupla adagot szoktam főzni, akkor a megmaradó részt lecsöpögtetés és kihűlés után tálcára vagy lapos tálba téve, letakarva mélyhűtőbe teszem, és használat előtt kiengedve tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése