Világos, nagyobb rántást készítünk, mint a levesekhez, beletesszük az előre elkészített, nagyon apróra vágott, vagy összenyomott fokhagymát. Én négy személyre egy kisebb fejet, a nagyobb fokhagymákból két-három gerezdet használok föl. A fokhagymával lassan kevergetjük a világos rántást, vigyázva, nehogy megégjen (más íze lesz). Utána borsozzuk, és lassan felöntjük kb. fele mennyiségű vízzel – ne egyszerre, hogy sűrűsödjön.
Amikor a fokhagyma megfőtt (puha, vagy eltűnik benne), akkor behabarjuk 2 dl jól összekevert tejföllel. Ha a tejföl kemény, akkor kevés vízzel fölengedve, alaposan össze kell keverni, és lassanként a forró mártáshoz kevergetni. Ha nem elég sűrű, akkor még külön vízzel készítsünk kevés liszttel habarást is hozzá.
Még főzés közben ízlés szerint fekete őrölt borsot, sót és vegetát (ételízesítőt) adhatunk hozzá. Amikor a tejföllel is felforrt, akkor ízlés szerint 10 %-os ecettel ízesítjük.
Mokkáskanálnyi cukorral lehet enyhíteni az ecet erős ízét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése