Lencseleves

¼ kg lencse, 1 hagyma, 1 babérlevél, 2.5 dl tejföl, egy kávéskanál cukor, kis csokor zöldpetrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 1 liter csontlé vagy húsleves, két kávéskanál őrölt paprika, ecet, mustár, zsiradék, 2 kanál liszt, só.

(Ha a levest füstölt-hússal [sertéscsülök, oldalas, marhaszegy, debreceni kolbásszal] készítjük, akkor a csont leve felesleges.)

A lencsét átválogatjuk, a hibás szemeket kidobjuk, leöblögetjük, és főzés előtt egy napig (vagy egy éjjel) hideg vízben áztatjuk.

A csont levében – vagy a főtt füstölt hús levében feltesszük főzni babérlevéllel, zúzott fokhagymával, hagymával (amit később kido­bunk belőle), és sóval puhára főzzük.

A cukorral barna rántást készítünk, őrölt paprikát és a zöldpet­rezselymet hozzáadva, a levesbe öntjük. Bögrében a tejfölt átkeverve szintén beleöntjük a levesbe, és felforraljuk vele.

Csipetkét is főzhetünk bele (aminek leírását lásd az egytál ételek közt: Gulyásleves – bográcsban – csipetkével – cím alatt).

Ecettel és mustárral ízesítjük.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: