Orjaleves húsgombóccal

Hozzávalók: 1.50 kg karajcsont, 2-2 sárgarépa és paszternák, 2 petrezselyemgyökér, 1 kis karalábé, 1 kicsi zeller, ¼ kelkáposzta, 1 tojás, ½ fej hagyma (héjával), 2 gerezd fokhagyma, zsemlyemorzsa, só, őrölt bors, 5 szem bors, borókabogyó, 1 babérlevél, 1 csokor zöldpetrezselyem, sáfrány.

A karajcsontot másfél liter vízben a fűszerekkel együtt (kivéve az őrölt borsot) lassú tűzön puhára főzzük. A húst a csontokról lefejtjük, finomra vágjuk, kevés sóval, őrölt borssal ízesítjük, közé keverjük a tojást és annyi zsemlyemorzsát, hogy jól formázható legyen.

Vizes kézzel gombócokat gömbölyítünk belőle és félretesszük.

A leves tetejéről eltávolítjuk a zsírt.

Beletesszük a kockákra vágott a megtisztított, finomra darabolt zöldséget, a hagymát meg a fokhagymát beletesszük, és puhára főzzük.

Amikor minden megfőtt, a húsgombócokat a levesben addig főz­zük, amíg feljönnek a leves tetejére.

A zöldséggel, gombóccal együtt forrón tálaljuk a laktató, zamatos levest.

Egytál ételnek is bőségesen megfelel.

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: