Rakott káposzta – erdélyi

Kell hozzá: ¾ kg jó (vecsési) savanyított káposzta, ½ kg füstölt sonka szeletelve, de jó másféle füstölt hús is darabolva vagy jól fűszerezett füstölt kolbász, 20 dkg füstölt szalonna vékonyra szele­telve, 10 nagy evőkanál rizs (30 dkg), só, bors, nagy adag jó tejföl.
Egy nagy lábast, vagy magas oldalú sütőtepsit-jénai edényt zsírral-olajjal jól kikenünk. Szalonnadarabokkal béleljük ki, és kissé össze­vágott káposzta felét szórjuk bele.
Utána az előre kissé előfőzött rizs felét rátesszük, sóval, borssal megszórjuk. Egy sor szeletekre vágott hússal beborítjuk, teszünk rá egy sor káposztát, tejfölt, majd ismét rizst, szalonnát, s folytatjuk, amíg a készlet tart, a tetejére káposzta kerüljön, végül szalonna.
Nagy pohár tejfölt rákenünk, ha nagyon sűrű, kevés tejjel vagy vízzel felöntve, jól összedolgozzuk, és úgy öntjük a tetejére.

Lefödve tesszük sütőbe, és puhulásig sütjük. A füstölt hús lassab­ban puhul, ezért kicsit tovább sütjük, a végén a fedőt levéve, a tetejét kicsit megpirítjuk.


Nincsenek megjegyzések: